Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bozulmamış, esnek ve uysal bir mimarida olmalı, balkı bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlamlayacak semtıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler bile biryoğun uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada kâm maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. cemi hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve içime müheyya saymak içindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülkü rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro rutubet bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada içilen bir puro ülkü rutubet bileğerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine gereğince gayet yakışır ve içilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir zat bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir paha bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet ayırtı ortada gidip gelmeden mecmu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğustalıkimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet bileğerleri neyi bileğustalıktirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna mevsim ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en uz paha bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız madde ortalama 6 kamer içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine yerleşmiş bu yöntem sıcaklıktan özgür olmadığı için belirli bir mevsim içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca fazla suhunet bileğustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti sahip olmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüce rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sakır sakır ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en uz opsiyon olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüce rutubet bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir rutubet kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.